16 okt 2024 Paul Mestrom: Wallis, meer dan Binn alleen.

Als je als mineralenverzamelaar aan Wallis denkt, dan denk je als snel aan het Binntal met zijn klassieke vindplaatsen van karakteristieke alpiene mineralen en de groeve Lengenbach met zijn wereldberoemde sulfozouten. 

Deze avond gaat het niet daarover, maar over minder beroemde vindplaatsen in het dal en met name ook de bijzondere vondsten die Ate van der Burgt, Stéphane Cuchet en Mischa Crumbach deden in het Monte Leone dek. Het ging om vrij zeldzame mineralen die gevormd zijn op een heel andere manier dan de klassieke alpiene mineralen. Na vijf jaar onderzoek volgde de eerste van een hele reeks publicaties in diverse tijdschriften. De zomer voor de eerste publicatie tipte Ate me en mocht ik als een van de eersten mijn geluk daar beproeven. Dat leverde prachtige en bijzondere vondsten op.

Na de pauze ook aandacht voor een aantal andere vindplaatsen in Wallis, die ook voor mensen die niet houden van zo’n stevige bergwandeling goed bereikbaar zijn, en  waar zonder al te veel moeite nog mooie vondsten mogelijk zijn.

Tot 16 oktober, Paul Mestrom