Mowital B20H ideaal prepareermiddel

Ideaal prepareermiddel voor fossielen.

Tijdens de herfstexcursie in 2013 brachten wij als kring Fryslân een bezoek aan het museum van de firma Holcim in Dotternhausen; prachtige fossielen uit het Jura, ichthyosaurus, ammonieten, lelies, etc etc.Preparateur dhr Wiedt, firma Holcim
De rondleiding werd verzorgd door een preparateur van Holcim en wij konden daardoor ook hun werkplaats bezoeken. De fossielen worden door hun geconserveerd met behulp van een oplossing van Mowital B 20 in isopropanol. We kregen een flesje mee, en inderdaad het werkt goed….perfect resultaat.
Mowital B 20 is polyvinylbutyral. (pvb) Een hele mondvol, maar eenvoudig gezegd een oplosbaar polymeer, een kunststof die gebruikt wordt in de verf, lak, inkt en drukindustrie en door de sterke onderlinge moleculaire binding ideaal als conserveringsmiddel. En dus ook als een prepareermiddel voor fossielen.
Ideaal…, maar hoe komen we hier aan? Via onze relatie in Duitsland konden we een aantal kilo’s inkopen. Dit tegen een aantrekkelijke en relatieve lage kostprijs. incl. vervoerskosten.Cenoceras Striatum Holcim Dotternhausen

Mowital B 20 h of Pioloform BL 18 is ook verkrijgbaar bij andere fabrikanten onder andere namen, zo is er Butvar B 76 en B 96 en Paraloid B 72. Zie maar eens op websites van preparateurs of andere internet flora zoals forums ed. En in feite berusten ze allemaal op hetzelfde principe.

Deze pvb poeders los je op in isopropanol of ethanol (“gewone” alcohol) of in aceton (erg giftig en milieubelastend). Door de lage viscositeit dringt het diep door in het fossiel. Na verdamping van de transport vloeistof, zoals de isopropanol, blijft de polymeer diep binnen in het fossiel achter en zorgt daar voor de conservering. Aan de buitenkant ontstaat een mooie glanslaag.
Het proces is in principe omkeerbaar, door het fossiel weer te weken in een oplossing van bv isopropanol maar dan zonder pvb.

Aanbod aan onze kringleden is; wie wil een pond of een kilo?

De gewenste hoeveelheid is afhankelijk of;  je af en toe een kleine ammoniet wilt conserveren of gelijk een emmer met mammoetbotten uit de Noordzee.

De kostprijs voor leden  € 12,50- per pond  en € 20,- per kg en daar kunt u jaren…. mee vooruit. De Iso-propanol kost ca € 5,00 per liter, maar die moet u elders bestellen. de clubvoorraad is op…  Google even,  schildersbenodigdheden, goede gereedschapszaak. oid?  Op vakantie in Frankrijk blijkt dat de grote supermarkten die ook verkopen… Bestellen en ophalen tijdens een kring avond. Of via onze secretaris, penningmeester.

Grand causses with Mowital b20onbehandeld Grand CaussesGrand caussus wietse

 

 

 

Geschikt voor botresten uit Noordzee, Winterswijk materiaal, ammonieten, Jura materiaal uit Holzmaden, ammonieten uit de Grands Causses etc etc.
Isopropanol kost ongeveer € 5,- per liter, dus voor ca € 7,50 maakt u een liter prepareer vloeistof ! Of nog beter maak twee keer 500 ml aan van verschillende concentraties. Dus een oplossing voor diepe penetratie en één voor meer oppervlakte behandeling. Voor jaren plezier….

Interesse? Neem dan even contact op met iemand van het bestuur of stuur een mailtje naar Anja Hofmeester;  secretaris@geologiefriesland.nl  of naar Harm Wieringa harmwieringa@upcmail.nl

Geld overmaken aan onze penningmeester,  Laure Spriensma,  kan via het rekeningnummer van de Kring Fryslân.. NL11 RABO 0363 0345 79

Welke hoeveelheid, welke oplossing kun je maken?

Je kan verschillende “procentuele” oplossingen maken. Voor diepte penetratie volstaat 1,5 gram Mowital b20 in 100 ml iso-propanol. Dit is dan een 1,5 % oplossing.

Voor een behandeling die niet diep penetreert volstaat 2,5 gram Mowital b20 in 100 ml iso-propanol. Dit is dan een 2,5 % oplossing.

Wil je meer een oppervlakte dekking? Los dan 5 gram op in 100 ml iso-propanol. Wel goed schudden en roeren,  want het is moeilijk oplosbaar bij die hoge concentratie. Nog beter werkt het als je de oplossing even in een ultrasoonbad plaats.

Beetje experimenteren kan geen kwaad en is ook afhankelijk van de conditie van de fossielen zijn ze poreus ed

succes en we zijn benieuwd naar de resultaten!

IMG_8362 Ammoniet uit Holzmaden behandeld met Mowital b20