Het werd een gezellige middag met 14 ijverige workshopdeelnemers, die enthousiast aan het werk waren met het bestuderen van chemische formules, kristalvormen, kleuren, glans, fluorescentie, hardheid en de streep op ongeglazuurd porselein. De deelnemers waren tussen de 7 en 14 jaar oud en bijna al deze leeftijden waren ook vertegenwoordigd.
Natuurlijk begint deze workshop met de eerste beginselen van alles wat in stenen, mineralen te vinden is, zoals; goud, zilver en zwavel, de mineralen met maar één element. Ze werden achtereenvolgens met Au (aurum), Ag (argentum) en S (sulfur) aangegeven. De letters verwijzen daarmee naar de Latijnse naam van het element. Pyriet is een verbinding tussen ijzer (ferrum) en zwavel: FeS2.
De pyrietkristallen (het goud der dwazen) waren onder de microscoop mooie kubusjes. Fluoriet bleek allerlei kleuren te hebben, maar hoort eigenlijk doorzichtig te zijn. Er is dus een verschil tussen de groene kleur van malachiet dat altijd groen wordt gekleurd door koper en groen fluoriet dat door een vorm van “vervuiling” in het kristal groen, geel, paars of roze kan worden.
Calciet is normaal doorzichtig tot wit, maar blijkt mooi roze te zijn onder de UV-lamp.
Er zijn grote verschil in hardheid van mineralen: calciet is een stuk zachter dan kwarts. In calciet kun je met een mesje krassen, bij kwarts lukt dat niet en wordt het mesje stomp. Diamant krast op alle mineralen en heeft dan ook de hardheid 10.
De bestudeerde mineralen mochten tot blijdschap van de deelnemers mee naar huis: zo werden de verzamelingen met o.a. pyriet, hauyn, calciet en malachiet uitgebreid. En zelfs de ouders die gezellig op de achtergrond aanwezig waren “leerden” nog iets bij.
Het resultaat van deze sfeervolle en gezellige middag komt natuurlijk door de inzet van onze leden. Dank daarvoor ! De kids en ouders hadden een top middag.