Salomon Kroonenberg: Waarom de hel naar zwavel stinkt

Wilt u deze lezing bezoeken ? Ivm met de beperkte toegang, aantal mensen ed. Vooraf svp aanmelden bij de onze secretaris, Anja Hofmeester.  secretaris@geologiefriesland.nl

Al eerder mochten wij voormalig hoogleraar Geologie: Salomon Kroonenberg verwelkomen voor een inspirerende lezing. Toen over ” de zeespiegel en Amersfoort aan zee… ” En wat voor lezing… een eyeopener voor velen. Ook deze keer beloofd het een prachtig verhaal te worden een riekend verhaal over de hel, de dood en voornamelijk over zwavel.

Waarom kregen de astronomen voor hun wetenschap de hemel, en de geologen de hel? Waarom is het paradijs het ultieme geluk en de hel de ellendigste dood? In het aardedonker worden de mensen bang en denken aan de dood. Daarom zit de hel onder de grond. De aarde is de onderwereld, het dodenrijk, in bijna alle culturen van de wereld.

En toch zit er zoveel moois in de ondergrond: glinsterende ertsen en metalen, prachtige gele zwavelkorsten, blauwe saffieren, rood cinnaber, groen malachiet, meterslange vlijmscherpe gipskristallen, druipsteengrotten, ondergrondse rivieren, tere schelpjes uit het begin van de evolutie en reusachtige botten van uitgestorven monsters.