verslag GEA Fryslân excursie Belgische Ardennen mei 2018

Na een geslaagde excursie in het westelijk deel van de Eifel wilden we nu het oosten van dit gebied bezoeken. Helaas zijn hier fraaie vindplaatsen, maar niet van fossielen, maar vooral micro-mounts. Daarvoor krijgen de handen van een groot deel van onze leden niet op elkaar en verleggen we het vizier richting de Ardennen. Dankzij de hulp van Tjerk Veenstra komen er ook vindplaatsen van fossielen op het programma. Dat bestaat uit zaterdag groeves in Lompret en Couvin, zondag naar Landelies. Harm regelt overnachtingen in hotel/pension, Tjerk een camping.

Vrijdagavond is iedereen op het verzamelpunt Dinant op de camping Villatoile behalve dan de excursieleider:  hij staat in Leiden bijna een uur in de file.

Desondanks gaan we de volgende dag welgemutst op pad: we hebben prachtig weer en de groeve in Lompret wordt met enige moeite door Wietse teruggevonden. Helaas de voorraad bariet die hij aantrof is weg en met moeite vinden we calcietkristallen met één geweldige uitzondering: Jel-An en Hero hakken heel voorzichtig twee prachtige stukken uit de wand.

Bij de verplaatsing in de groeve gaat het mis: een deel van de groep mist de afslag naar een andere hoek van de groeve en probeert vruchteloos contact te leggen. Als het contact is hersteld, zijn ze al bijna terug op de camping. We komen nog wel twee leden van de geologische vereniging in Belgisch Limburg tegen die ons een stukje loodglans aanbieden waarna we er zelf ook nog wat kleine stukjes vinden. Zij wijzen ons op de vindplaats Beez. Fossielen zijn in Lompret moeilijk te vinden: de pantservis die ooit gevonden is, heeft zijn familie goed verstopt.

Barite pocket, Lompret Belgium

Bariet Lompret Belgie

In Couvin loopt het bezoek uit op een teleurstelling: ook hier is ooit van alles gevonden, maar ligt er tijdens ons bezoek niets voor het oprapen of het uithakken.

Zondag is het zo mogelijk nog warmer: de groeve in Beez in snel gevonden, maar van een enorme omvang. Op weg naar de hoek waar we volgens de Belgen van de vorige dag moeten zijn splitsen we ons in twee groepen die beide wel op enige wijze succesvol zijn: de één met aardige calcietkristallen, de ander met leuk marcasiet.

Barite Lompret Belgie. foto Wietse Smit

Omstreeks het middag uur lunchen we bij de uitgang: een deel van de groep keert huiswaarts enigszins teleurgesteld in de beperkte fossiele vondsten, een ander houdt het gezien de hitte voor gezien en gaat naar de camping. Drie die-hards bezoeken nog Landelies en komen met een aantal goede calcietkristallen terug.

Het internet heeft niet alle “beloften” in de groeves waar kunnen maken. Dat was in de Oost-Eifel beter. Het weer daarentegen kon niet beter. Wie heeft een goed idee voor de volgende excursie? Liefst met zowel mineralen, maar zeker ook fossielen.

  Groet Jan van der Velde