17 november 2021 Clarinus Nauta over Ecuador en de Andes

Ecuador een land in Zuid-Amerika. Een land met vele gezichten. Vulkanen met gletsjers, aardbevingen, tropisch regenwoud en enorme bananenplantages. Maar ook diep gewortelde corruptie, vriendelijke bevolking, groeiend ecologisch bewustzijn en grootschalige ontbossing, apen, orchideeën en kolibries. Er is heel veel te zien en te beleven.

Clarinus Nauta voor Chimbarazo. Geologie Friesland

Clarinus Nauta voor Chimbarazo

In zijn lezing laat Clarinus beelden zien van Ecuador.  Beelden van het fysische en sociale milieu. Een groot deel van de lezing gaat over het plaatselijk voorkomen van vulkanisme in Zuid-Amerika; de verklaring van de hoogte en de breedte van de Andes. Seafloor spreading, verschillende vormen van subductie, de rol van neerslag en sedimentatie komen bij het zoeken naar de verklaring aan bod.

 

 

Clarinus Nauta, voorzitter van de Nederlandse Geologische VerenigingClarinus Nauta

In 2017 uitgeroepen tot de Aardrijkskundedocent van Nederland. In 2017 met pensioen gegaan en eind 2017 Ecuador en Chili bezocht. Op 7 april 2018 op de ALV van de NGV benoemd tot voorzitter.  Gefascineerd geraakt door de enorme omvang van de Andes. In febr. 2020 opnieuw Ecuador bezocht.  Op 7 april 2018 op de ALV van de NGV benoemd tot voorzitter.

Hij heeft deze lezing over Ecuador gemaakt voor groepen Aardrijkskunde docenten en voor de afdelingen van de NGV enof de GEA kringen.

vulkaan Cotopaxi Ecuador

Vulkaan Cotopaxi Ecuador