Verslag lezing Hattfjelldal, Krystallhaugen door Wietse Smit

Zuivere kristallen uit Hattfjelldal.

IMG_4556

Scandinavië; het Eldorado voor gesteenten, mineralen en fossielen. Je weet soms niet waar je moet beginnen, Zuid Zweden, het eiland Öland voor de fossielen of  Noord Noorwegen voor eklogiet of juist weer een trip naar het Evjedal…moeilijk.

Dit jaar werden we aangestoken door een artikel in Mineraliën Welt,  een glossy Duits maandblad over mineralen en gesteenten. Het stadje Hattfjelldal ligt in Nordland, even onder de poolcirkel, Krystallhaugen daar komt “kristal” helder kristal vandaan. De zuiverheid is van die kwaliteit dat het geschikt was voor de radio elektronica in de jaren ’50. Nu is radio-elektronica een tweede hobby van mij dus een reden des te meer om met eigen handen wat van die kristallen te verzamelen.

Het vindgebied ligt aan tussen Hattfjelldal en de Zweedse grens in een prachtig natuurgebied.

Het gebergte is van caledonische oorsprong aan het einde van het Siluur.

De groeve Krystallhaugen is te bereiken via een stevige wandeling van een uurtje de hoogte in. Tuurlijk die Noren rennen dat in 40 min, maar wij lassen regelmatig een pauze in genieten dan even van het uitzicht.

De groeve is klein, ca 15 meter diep en een paar meter breed. Hier en daar nog wat resten en zelfs de voormalige houten verblijfplaatsen van de werkers liggen ingeklapt tussen de struiken. De tijd heeft hier stilgestaan.

Het zoeken is toegestaan op de halde, in het cultuur-geologisch monument is hakken in de wanden ed  is verboden, echter op de halde is genoeg te vinden. Complete onbeschadigde kristallen zijn moeilijk te vinden maar we zijn daarom niet minder enthousiast.

Na een paar uur zoeken vinden we toch een redelijke hoeveelheid kristallen. Schoonmaken is wel noodzakelijk, alles zit onder vuil en  modder.

Thuisgekomen proberen we de kristallen met allerlei middeltjes schoon te maken, Uiteindelijk verwijderen we de bruine ijzerresten met een langdurig bad van oxaalzuur. Gewoon een paar dagen laten weken, beetje spoelen en eventueel nog eens een klein weekje. recept: 20 gram oxaalzuur kristallen oplossen in één liter demiwater doet zijn werk. Gebruik wel een bril en een paar huishoudhandschoenen, extreem gevaarlijk is het niet. Oxaalzuur is verkrijgbaar bij de drogist, imker of meubel restaurateur en natuurlijk via bestellen via het internet werkt ook prima.