20 november 2024 Berend Grotenhuis: Bijzonder gesteenten uit Scandinavië

Al vanaf 1975 hebben we, Aaltje en ik, in de vakanties Scandinavië bezocht.  Ook onze beide kinderen hebben daar nog lang aan deel genomen. Wat ons trok was de prachtige natuur, de rust en de vele mogelijkheden voor het zoeken van prachtige gesteenten. We bezochten meerdere keren zowel Noorwegen, Finland als Zweden. Maar vooral Zweden is ons favoriete vakantieland.

Je kunt er genieten van de grote vrijheid, het almansrecht en met de camper vrij kamperen.

Door onze hobby hebben we veel vrienden opgedaan in Zweden. Ook zijn we lid van een Zweedse geologie vereniging in Borlänge. Deze vereniging heeft daar een prachtig museum waar we wel eens gesteenten brachten. In 1996 nodigde de nieuwe voorzitter ons uit om kennis te maken. Dit resulteerde er in dat we de Nederlandse Geologische Vereniging een 50 jarig jubileum excursie konden aanbieden.  

In juli 1996 hebben we met een groep deelnemers een week in Dalarna gesteenten gezocht onder begeleiding van leden van de vereniging.

 

Later hebben we nog drie keer op andere plaatsen in Zweden een excursie georganiseerd. Ook hebben we drie keer een excursie in Noorwegen georganiseerd.

Tijdens de presentatie nemen we jullie mee naar diverse geologisch interessante plaatsen en laten we zien wat er zoal aan gesteenten is te vinden.

Tot 20 november,   Berend Grotenhuis