16 november 2013 neemt Hendrik de Jong ons mee naar de Tjongervallei

Henk de Jong opende vorig jaar het lezingen-seizoen met een lezing onder andere over de vondsten, oa, botten, aardewerk en ontdekkingen uit de Tjongervallei.

Op een zandkop bij Oldeholtwolde is een ruim 11.000 jaar oude verblijfplaats van rendierjagers ontdekt. Op deze plek werd onder meer een unieke uit platte zandstenen haardplaats ontdekt met daarbij een stuk verbrand bot van een rendier. In 1981 vond een boer tijdens het hekelen van de boven Tjonger bij Oosterwolde een vrijwel complete schedel en enkele botten van een oeros. Tijdens het archeologische onderzoek, dat daarop volgde, werden nog eens tientallen botten van tenminste drie oerossen gevonden. In 2002 volgde er een tweede onderzoek, waarbij o.a. resten van een leerschildpad werden aangetroffen.

Henk zal ons,  zoals het nu staat meenemen naar de volgende plaatsen waaronder; bijzondere stenentuin in Oldeholtpade, het geologisch monument met de zeldzame Bölling laag van rond 12.000 jaar geleden, een duidelijke zandrug bij Oldeholtwolde waar in 1980 en 1981 de universiteit van Groningen, o.l.v. Dick Stapert, een verblijfplaats van mensen van de Hamburg cultuur opgroef.

De plek ligt aan de rand van een oude loop van de Tjonger, die, toen de “Hamburgers” er zaten, bezig was dicht te stuiven en we bezoeken een zwerfsteenmonument.

In de Tjongervallei is waarschijnlijk een perceel van maïs ontdaan om nog even naar zwerfstenen te zoeken en in Mildam nog even buurten bij één van de diepste pingo’s van Fryslân

We sluiten af met een hapje en een drankje in een van de plaatselijk café ‘s.