Expositie in Burgum: Een meteorieten of niet……

In het Observeum van Burgum, Friesland,  is momenteel een expositie over meteorieten  van ons kringlid Anneke Idsardi te bewonderen.  Titel: Meteoriet…..of toch niet?

expositie meteoriet of niet

Anneke Idsardi

Anneke exposeert in Burgum ruim 80 meteorieten, tektieten en inslaggesteenten uit haar collectie. Het uitgangspunt van de expositie is een brok gesteente uit de collectie van het Observeum. Men dacht jarenlang, dat het een grote ijzermeteoriet zou zijn, echter na onderzoek is het naar alle waarschijnlijkheid toch een brok ijzererts uit het Ruhrgebied. Ook mooi, maar…

Tot 15 februari 2021 bij het Observeum in Burgum te bezoeken. Ivm corona, onder voorbehoud van reservering via de website www.observeum.nl  of telefoonnummer 0511-465544.

Openingstijden: maandag gesloten, dinsdag tot en met zondag 13.00-17.00 uur geopend.

Toegangsprijzen: Kinderen 6 t/m 17 jaar  € 3,00 Volwassenen € 5,00  en op vertoon van de museumjaarkaart: gratis.

Zie ook de website van het Observeum voor meer informatie over de expositie en een artikel in het Friesch Dagblad met de imitatie inslagkrater die de creatieve vrijwilligers van het museum gemaakt hebben. Met weinig financiële mogelijkheden in deze roerige Corona tijd en veel creativiteit is het een leuke en leerzame expositie geworden. Een aanrader, niet alleen voor onze Gea-kringleden maar voor iedereen die iets over meteorieten wil weten. Eén van de eerste bezoekers waren natuurlijk Henk en Angé Nieuwenhuis, sterrenkunde en meteorieten, tja….

Henk Nieuwenhuis (foto Angé) staat voor de vitrine met inslaggesteenten en tektieten, met daarin rechtsboven een lichtbruin gesteente van de inslag bij Rochechouart (Frankrijk)

 

 

de Murchison meteoriet

 

Informatie mbt de Murchison meteoriet wordt tijdens de expositie extra belicht.  Dit is waarschijnlijk één van de best onderzochte meteorieten ter wereld en er worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan met betrekking tot de Murchison.

inslagkrater meteoriet te BurgumIn de tuin van het Observeum de creatieve “inslagkrater”.  Iemand wilde al langs komen met een schep.

de Seymchan meteoriet

 

 

De Seymchan meteoriet, een voorbeeld van een pallasiet. Door velen beschouwd als de mooiste meteorieten en zijn meestal ook de duurdere.