Geologisch Museum weekend 2020 een zwerfsteengoed weekend..

Het Geologisch Weekend 2020 was,  zoals vanouds,  weer een groot succes. Ca 600 bezoekers over twee dagen. Heerlijk druk en toch voldoende aandacht voor alle bezoekers.

Het thema dit jaar: de zwerfstenen in Friesland. Het Museum had een prachtig decor gebouwd met daarop de kaart van Scandinavië, lange linten maakten een verbinding tussen de zwerfstenen in het atrium met de plaats van herkomst in Scandinavië.  De eerste reizigers uit lang vervlogen tijden.

Het weekend werd geopend door de kunstenaar Bart Eysink Smeet.  Hij bracht als kunstproject een zwerfsteen met heimwee terug naar Finland. De steen kwam 200.000 jaar geleden in de IJstijd vanuit Scandinavië naar het Drentse Borger.

Een bijzonder vondst werd nog ingebracht door de kleinzoon van ons kringlid Henk Nieuwenhuis. Deze bracht een groot bot fragment mee, een onderkaak van een jonge Mammoet, gevonden op de Maasvlakte. Volgens opa heeft kleinzoon zijn geologische genen… Lambert van Es, van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, determineerde binnen 10 seconden deze fantastische vondst.

Hieronder een foto impressie van dit weekend.