Geologisch weekend 2024,” Glow in the Dark” een groot succes.

Een geweldig geologisch weekend                                      

In het weekend van 20 en 21 januari 2024, vond ons 15de geologisch weekend in het natuurmuseum in Leeuwarden plaats. De titel was “Glow in the Dark”. Een pakkende titel, want het ging niet alleen over mineralen, maar er werd extra aandacht besteed aan fluorescentie. De opmaat naar dit weekend had heel wat voeten in de aarde, want we wilden goed voor de dag komen met erg mooie stukken en die heb je niet zomaar bij de hand. Gelukkig was Naturalis in Leiden bereid om ons in hun catacomben te laten duiken om uit zoeken wat we maar wilden. Dat werd voor Hendrik Zijlstra, Wiepkje Hagen en mijzelf, een dag in een Leidse snoepwinkel. Ook Martin de Lange, eigenaar van Rusch mineralen in Tuk, was ons zeer ter wille en ook daar konden we  uitzoeken wat we wilden. Tevens konden we de mooiste stukken fluorescerende mineralen van Hendrik Zijlstra en Herman van Dennebroek lenen. Dank aan alle weldoeners. Dozen vol met zware stenen zijn uit Leiden en Tuk opgehaald. De auto’s lagen 10 cm lager op de weg. De vrijdag voor het weekend moest alles opgebouwd worden. Stands, vitrines en stenen op hun plaats. Alles met de geweldige hulp van Keimpe. De technische man van het museum. Hij had bovendien de dagen daarvoor al een geweldige donkere kamer neergezet. Het werd een lange dag. Vroeg begonnen en tegen zessen pas, moe en voldaan, naar huis. Gelukkig waren ook nog een paar clubleden bereid om hun handen uit de mouwen te steken, anders was het niet gelukt. Dank.De zaterdag begon meteen al druk. Dit jaar was er een andere opzet. Er werd geen korting op de entree gegeven, maar kinderen kregen 3 muntjes waarmee ze gratis aan activiteiten mee konden doen. Dat leverde een enorme toeloop op die activiteiten op. Zo waren alle gipsbroodjes ( 150 stuks) al om 2 uur ’s middags op. Ook het grabbelen ging razendsnel. Er stond regelmatig een lange rij voor de donkere kamer, zodat Hendrik en Herman hun fluorescerende stenen wat sneller moesten laten zien. Ook de verkoop verliep uitstekend en de belangstelling voor de kramen van de leden was groot. Het werd een topdag met ruim 800 bezoekers. De sfeer was zoals ieder jaar uitstekend. De catering was weer goed verzorgd en de soep was heerlijk.

Ook de zondag was zo’n topdag. Weer veel belangstelling voor de activiteiten. Maar omdat het gipshakken niet meer mogelijk was, werd er een grote houten kist neergezet, waarin de restanten van een vorig weekend (Doggerland) werden gedaan. Veel stukken bot uit de laatste ijstijd. Opgevist door vissersschepen. Kinderen konden er voor een muntje wat uitzoeken. Het werd een graaiende kluwen van razend enthousiaste kinderen. Ook bij het goudpannen en mineralenzeven was het druk. Alle medewerkers waren constant bezig. Ook op deze dag weer ruim 800 bezoekers, zodat het totaal op bijna 1700 bezoekers kwam. Ongekend!!

Financieel heeft dit weekend onze vereniging geen windeieren gelegd. Het batig saldo bedroeg ongeveer 1500 euro, zodat de kas weer goed gespekt is. Al met al kunnen we terugkijken op een geweldig weekend met heel veel enthousiaste bezoekers en medewerkwerkers.

Na het weekend was het maandag opbreek- en opruimdag. Gelukkig waren Wietse Smit, Yma van den Driest en Jan Burghoorn bereid ons te helpen. Dinsdag werden alle mineralen naar Leiden en Tuk gebracht. 5 lange dagen. We waren voldaan, maar toch ook wel erg moe.  Het is dan ook tijd om wat meer mensen in te schakelen voor de komende weekends. We zijn alweer druk bezig met de volgende in het derde weekend van januari 2025. Rest mij nog om iedereen hartelijk te bedanken. Mijn medebestuursleden. De clubleden die een stand hebben gehad. De medewerkers bij de opbouw en afbraak. De dames van de catering. Heleen voor de soep. Herman Dennebroek. Naturalis en Martin de Lange van Rusch mineralen. Last but not least: Keimpe en verdere medewerkers van het natuurmuseum. Ook was het natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de medewerking van Dennis Voeten en Froukje Hernamdt. Nogmaals allemaal hartelijk dank.

Harm Wieringa