Geologie weekend in het Natuurmuseum Fryslân, 18 en 19 januari 2020

Nog een paar weekjes en dan is het Geologie weekend weer een feit. Dit jaar met het prachtige regionale thema:  IJskoud en Steengoed… over zwerfstenen..

Zwerfstenen in Friesland hebben een lange reis gemaakt tijdens de ijstijd. Helemaal uit Scandinavië zijn ze meegevoerd door het ijs. Het waren de eerste reizigers uit een ver, ver verleden. Overal in Noord Nederland kun je ze vinden, zwerfstenen… Friesland ligt er vol mee. En iedere zwerfsteen komt ergens uit Scandinavië vandaan, is uniek in zijn soort en afmeting. Onze voorouders gebruikten ze al voor de  hunebedden, gereedschap of bouwden er huizen mee etc etc.   Van zeer grote zware hunebedstenen tot fijn grind, glad geschuurd door de lange tocht met het ijs.

In dit weekend besteden we aandacht aan dit fenomeen. Neem je eigen gevonden zwerfsteen mee en de deskundige verteld waar uit Scandinavië jou steen vandaan komt…..Eventueel kunnen we kleine stenen doorzagen zodat ook de binnenste geheimen zichtbaar zijn.

De GEA Kring Friesland organiseert in samenwerking met het Natuurmuseum op 18 en 19 januari dit kei-leuke weekend.

kinder activiteit geakring FrieslandIn dit weekend zijn er veel activiteiten voor kinderen (gratis of tegen een kleine vergoeding): zoals het doorzagen van meegebrachte zwerfstenen (maximale hoogte 7 cm), goudpannen, mineralen of fossielen uit gips hakken en zwerfstenen verven.

 

Traditiegetrouw is er een markt waarbij de GEA-leden hun mooiste vondsten laten zien. Bezoekers kunnen bovendien zelf een verzameling beginnen (of hun eigen collectie uitbreiden): er zijn mineralen, fossielen en zwerfstenen te koop. De entree is dit weekend € 5,- p.p. (exclusief OnderWaterSafari).

De steen met heimwee
Kunstenaar Bart Eysink Smeets is aanwezig bij de opening van het GEA-weekend. Daar vertelt hij over zijn bijzondere project om een zwerfsteen met heimwee terug te brengen naar Finland. De steen kwam 200.000 jaar geleden in de IJstijd vanuit Scandinavië naar het Drentse Borger, samen met vele soortgenoten. Daar belandde hij naast een drukke weg. De zwerfsteen verlangde ernaar om terug te gaan naar huis, naar het moedergesteente waarvan hij wreed was losgerukt. In oktober 2019 was het zover en ging Eysink met zijn 2000 kilo zware reisgenoot op roadtrip naar het 1400 kilometer verderop gelegen Åland.

De opening vindt plaats zaterdag 18 januari om 10.00 uur. Voor meer informatie: www.barteysinksmeets.nl.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *