lezing over zanden, zand en een “zandje”

Hoeveel soorten zanden ken je….?  euhh, strand, zandbak, parkietenzand, metselzand? De zandkenner begint nu langzaam rood aan te lopen. “Weet je dat er ontelbare aantal zanden zijn”?  Ieder zand heeft zijn specifieke eigenschap, het zijn een soort van geologische vingerafdrukken. Er gaat tijdens deze lezing een wereld voor ons open. Zo is zand versleten steen…..er is biogeenzand, zingend zand maar ook diamantzand. Of wereld beroemd: het speciale Amelander zand bij paal 19. Dus als we deze zomer nog eens op excursie gaan.. zo rond de bouwvak, een ideaal moment. Badkleding is niet nodig, paal 19 is het naaktstrand…

okerzanden provence

 

 

Deze avond werd verzorgd door Jaap Dreef , Conny Ruibing en Aly Lankhorst van de Geologische Vereniging IJsselland. Een goed verzorgde lezing met heel veel materiaal. Twee tafels met uitgestalde zanden, boeken en andere interessante items zoals een in eigen beheer gemaakte reader over zand.  En voor iedereen een monster van een speciaal zand. Uit bijvoorbeeld Afrika, Peru maar ook van koraalzanden of granaatzanden..Uitzoeken maar!

Het eerste deel werd verzorgd door Jaap Dreef , een boeiend verhaal over honderden soorten en of het nu uit Cadzand, de stuifvelden van Kootwijk of uit Bonaire afkomstig was Jaap wist van alle soorten de definitie en eigenschappen. “kijk een stukje koraal” , “en daar ziet u die krijtdiertjes”… Een microscopisch kleine wereld maar alles nog herkenbaar.

Na de pauze werd het verhaal, aan de hand van een dvd,  overgenomen door Aly Lankhorst, zij nam ons mee in het maken van preparaten. Hoe droog, sorteer, zeef je ed.  Het drogen kost je wel een pizza-oventje maar dan heb je ook wat. Of even in de magnetron voor het doden van de bacteriën..   Objectglaasjes voor het maken van preparaten met Caneda balsem, flesjes, bakjes, doosjes etc etc. Een verzameling van 1000 soorten is redelijk normaal en het past gemakkelijk in een ladekast. Landelijk zijn er div. zandwerkgroepen actief en ja hoor een paar van onze eigen kringleden herkennen wij op de dvd.

Wonderbaarlijk was haar methode om Magnetiet en Imeniet zanden te sorteren in 11 fracties met magnetische eigenschappen. Een tijdrovend klusje maar dan krijg je wel alles keurig op kleur gesorteerd.

Al met al een leerzame en inspirerende avond, ook voor de niet zand verzamelaar, zand is nu nooit meer zand dan zand alleen…

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.