reisverslag kring Fryslân aan Giants of the Ice Age

Reisverslag bezoek Exposite Giants of the Ice Age in Amsterdam. geologie kring Friesland

door Anneke Idsardi.

 

Zaterdag 14 februari zijn we met 11 leden van de Kring Fryslân afgereisd naar Amsterdam, doel was de Expositie Giants of the Ice Age

Even na  9 uur vertrokken we vanuit Grou in een busje bestuurd door onze voorzitter Yma van den Driest en de  personenauto van Bob en Ingrid Visser uit Lemmer. Na een vlot verlopen reis waren we mooi op tijd in Amsterdam. In de Expo kregen we allemaal een audio gids uitgereikt en door middel van het intoetsen van de nummers bij de objecten, kregen we de bijbehorende informatie te horen. Iedereen kon zodoende in eigen tempo de expositie bewonderen.

 

In de eerste zaal voornamelijk fossiele beenderen. De looproute vervolgde door een nagebootste grot met prachtige grotschilderingen gemaakt door mensen uit de prehistorie. In een volgende zaal werden de verschillende verftechnieken  van deze mensen getoond, alsmede een overzicht van foto’s genomen van grotschilderingen in grotten, waarvan vele niet langer toegankelijk voor het publiek zijn. Ontroerend zijn ook altijd de handafdrukken, die in sommige grotten gevonden zijn, net of je duizenden jaren zo kan overbruggen. Het leukste vond ik de replica van zogenaamde kleibeelden van oerossen, die prachtig gemaakt zijn. Deze had ik nog nooit eerder gezien.ijstijd kleibeeldjes

 

Daarna kom je bij een zgn. kampement van prehistorische mensen, zoals het eruit gezien zou kunnen hebben. incl de bbq van toen…   Ook de moderne mens mag nog graag zijn vlees roosteren boven een vuurtje! Erg imposant waren de dieren die toen leefden, zoals bijvoorbeeld de holenbeer, die rechtopstaand de 3 meter haalt. Prachtige uitbeeldingen van de oeros, de wolharige neushoorn, het reuzenhert, de grottenleeuw, sabeltand tijger, hyena en natuurlijk  hét symbool  van de IJstijd, de wolharige mammoet. Deze Mammoet doen je pas beseffen hoe groot die dieren waren! Pas als je er naast staat, krijg je er een goed beeld van.

Ontroerend zijn de replica’s van de baby mammoeten Dima en Lyuba, die in Siberië gevonden zijn. Zelfs het haar zit er nog op. En als klap op de vuurpijl, een enorm, origineel  skelet van een wolharige mammoet, dat in 2012 in Rusland gevonden is. Het bestaat voor 85 % uit originele fossielen van één dier en is nog nooit eerder in Europa te zien geweest.

Last but not least, hadden we nog even veel pret met de arme Neanderthaler,  die door een aantal van onze kringleden behoorlijk mishandeld werd om een paar leuke plaatjes te kunnen schieten.  Ook even met de hele groep op de foto, natuurlijk. Er werd flink gezwaaid met knotsen en knekels, dus een ieder van ons heeft met eigen ogen de oorzaak van het uitsterven van de Neanderthalers kunnen zien!

 

De meeste informatie over ijstijden en dergelijke, is natuurlijk welbekend, maar het was erg leuk om te kunnen ervaren, hoe imposant de ijstijd dieren in werkelijkheid waren. Kortom, ik vond het een leuke excursie, die zeker de moeite waard was  om mee te maken. Yma, bedankt voor de organisatie ervan!   

Anneke Idsardi.

Anneke Idsardi geologie Friesland

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.