Lezing sept Krystallhaugen, Wietse Smit

Zuivere kristallen uit Hattfjelldal.

IMG_4556

Scandinavië; het Eldorado voor gesteenten, mineralen en fossielen. Je weet soms niet waar je moet beginnen, Zuid Zweden, het eiland Öland voor fossielen of  Noord Noorwegen voor eklogiet of juist weer een trip naar het Evjedal…moeilijk.

Meer info, lees het complete verslag hier.

Dit jaar werden we aangestoken door een artikel in Mineraliën Welt,  een glossy Duits maandblad over mineralen en gesteenten.  Krystallhaugen in Nordland, even onder de poolcirkel vlakbij het stadje Hattfjelldal, daar komt “kristal” helder kristal vandaan. De zuiverheid is van zo’n  hoogwaardige kwaliteit dat het geschikt was voor de radio-elektronica in de jaren ’50. Nu is radio-elektronica een tweede hobby van mij,  dus een reden des te meer om met eigen handen wat van die kristallen te verzamelen.

Het vindgebied ligt aan tussen Hattfjelldal en de Zweedse grens in een prachtig natuurgebied.  Ideaal voor trektochten, wonderschone  natuur, flora en fauna.

Het gebergte is van caledonische oorsprong aan het einde van het Siluur.

De groeve Krystallhaugen is te bereiken via een stevige wandeling van een uurtje berg op. Tuurlijk, die Noren rennen dat in 40 minuten, maar wij nemen regelmatig een pauze genieten dan even van het uitzicht om bij te komen.

De groeve is klein, ca 15 meter diep en een paar meter breed. Hier en daar nog wat resten die achter zijn gebleven na exploitatie en zelfs de voormalige houten verblijfplaatsen van de werkers liggen ingeklapt tussen de struiken. De tijd heeft hier stilgestaan.

Het zoeken, in dit inmiddels cultuur-geologisch monument is toegestaan op de halde. Het hakken in de wanden ed  is verboden, echter op de halde is genoeg te vinden. Complete onbeschadigde kristallen zijn moeilijk te vinden maar we zijn daarom niet minder enthousiast.

Na een paar uur zoeken vinden we toch een redelijke hoeveelheid kristallen. Schoonmaken is echter wel noodzakelijk, alles zit onder vuil en modder.

Thuisgekomen proberen we de kristallen met allerlei middeltjes schoon te maken, alleen water is niet voldoende.  Uiteindelijk verwijderen we de bruine ijzerresten met een langdurig bad van oxaalzuur. Gewoon een paar dagen laten weken, beetje spoelen en eventueel nog eens een klein weekje. Recept: 20 gram oxaalzuur kristallen oplossen in één liter demiwater, dat doet zijn werk. Oxaalzuur is verkrijgbaar bij de drogist, imker of meubel restaurateur en natuurlijk via het internet werkt ook prima. Wel een beetje voorzichtig, bril, handschoen ed. Extreem gevaarlijk is het niet. Op de bijgevoegde foto’s is het resultaat zichtbaar.

Al met al een prima plek om te zoeken. Toegeven het ligt niet naast de deur en het weer kan tegen zitten. Maar het geheel ligt in een fantastische omgeving, aardig Noors stadje en een kleine prettige camping. Voor de camperaars Hattfjelldal heeft een grote gratis camperplek en een service zuil.

groet Wietse

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.