Dinosaurus ei gevonden door Henk Nieuwenhuis? of toch niet……

Tijdens het afgelopen Geologisch Weekend kwam ons kringlid Henk Nieuwenhuis met een fossiel ei,  “zou dit een dinosaurus ei kunnen zijn…?”   Menig kringlid boog zich over het kleinood en Henk stelde voor om dit ei maar eens door te zagen. Tenslotte was Klaas met de zaagmachine aanwezig en je kan natuurlijk nooit weten.. Hieronder de resultaten. Henk kon zijn vermoeden versterken door röntgenfoto’s.  Inmiddels heeft een gynaecoloog ook naar de foto’s gekeken, haar mening;  “het zou best een embryo kunnen zijn ”  Helaas heeft ze geen ervaring met Dino zwangerschappen….

Henk heeft dit ei gevonden in de buurt Brignoless in het Zuid Franse departement Var.

doorsnede dino ei van henk Nieuwenhuisdoormidden gezaagd dino ei van henk Nieuwenhuis

Henk: in het jaar 1997 vond ik deze vrij ronde stenen op het land. Op deze zelfde plek heb ik in het grijze zandsteen ook dino botten gevonden, die roodachtige van kleur zijn. De ronde stenen zien er op het eerste gezicht uit als een ei en zijn ongeveer 10 cm. groot. Aan de buitenzijde lijken de stenen voor een deel leerachtig van kleur en structuur en ze zijn ook geheel glad, de rest van de steen ziet er mogelijk door erosie grover uit dus duidelijk minder glad. Het lijkt er het meest op dat die zijde lange tijd is aangetast door vocht.

In één van de doorgezaagde stenen die van binnen heel licht roze van tint zijn, zijn  in het midden kleine donkere vormen te ontwaren die misschien iets met bevruchting te maken zouden kunnen hebben?

 

Van enkele andere stenen zijn röntgen opnamen gemaakt in het Royal Marsden Hospital in Londen en dan lijkt er duidelijk een embryo in te zitten. Hierbij de afbeelding van zo’n ei waarvan een röntgen foto is gemaakt.

 

Laatste up-date.

25 jaar dromen dat je misschien wel een dinosaurus ei hebt gevonden… Binnen de kring  Fryslân, gaf de vondst van Henk natuurlijk nogal wat rumoer.  Nou dan wil je natuurlijk ook wel enige zekerheid, dus heeft Henk,  Anne Schulp, (hoogleraar vertebratenpalentoloog)benaderd voor zijn deskundig en kritisch oordeel. De conclusie was; de vindplaats kan kloppen, de ouderdom zou kunnen, maar grote twijfel en naar alle waarschijnlijkheid is het toch geen dino ei..   Zo ontbreekt de gefossiliseerde schaal of resten daarvan. De buitenkant van een dino ei is niet wat je zou verwachten…

De mening van Anne Schulp is dat het toch een concretie moet zijn rondom een kern en door de vele jaren rond zijn geslepen…  Helaas…. zoals men zegt; een ervaring rijker maar een illusie armer. Het blijft een mooi verhaal..

Henk Nieuwenhuis, Jan 2019

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *