Geologisch weekend 23 en 24 januari 2016

meteoor inslagDe GEA kring Fryslân organiseert in samenwerking met het Natuurmuseum Fryslân weer een geologisch weekend. Dat gebeurt op 23 en 24 januari 2016 in het Natuurmuseum Fryslân aan het Schoenmakersperk 2 in Leeuwarden.

Het hoofdthema van het Geologisch weekend op 23 en 24 januari 2016 is METEORIETEN.

U komt daar oog in oog te staan met meteorieten die bijna even oud zijn als de aarde, 5 miljard jaar! Elke dag wordt de aarde bestookt met 40 ton ( 40.000 kilo) materie uit de verre ruimte, het meeste dwarrelt als stof naar beneden. U heeft zelf vast ook wel eens zo’n kort, lichtend spoor aan de hemel gezien, we noemen dat een vallende ster. In werkelijkheid is dat een meteoor, niet groter dan een zandkorrel die door de hoge snelheid verdampt in de aardatmosfeer, met een lichtend spoor als gevolg.  Maar ook grotere stukken steen en ijzer slaan regelmatig in op aarde. Daaronder bevinden zich zeer bijzondere exemplaren die bv aminozuren bevatten, de bouwstenen van het leven op aarde. Tijdens dit geologisch weekend kunt u tientallen unieke meteorieten bekijken en u kunt er zelfs een in uw hand nemen. Bedenk dan dat u met een stukje materie uit de ontstaanstijd van ons zonnestelsel staat! Naast deze collectie zeldzame meteorieten, in Nederland zijn er maar 5 gevonden, zijn er stands met fraaie gesteenten, mineralen, kristallen en prachtige fossielen  te bekijken en zijn er ook te koop.

Tijdens dit meteoriten weekend is een groot mobiel planetarium aanwezig, uniek in zijn soort!  Wandel binnen en aanschouw het universum…

Voor mensen die erg geïnteresseerd zijn is er op beide dagen drie keer per dag een verdere uitleg over meteorieten. Deze uitleg van ongeveer 20 minuten vindt plaats in de filmzaal en word gegeven door Henk Nieuwenhuis, oud conservator van het planetarium in Franeker.

Het planetarium zelf zal ook met een stand aanwezig zijn. Er zal o.a. een meteoriet van ruim 12 kilo tentoongesteld worden. Ook de sterrenwacht uit Burgum zal zijn opwachting maken met een collectie meteorieten. Natuurlijk kunt u bij de bestuurstafel ook informatie krijgen over de stichting Geologische Activiteiten kring Fryslân en u kunt het Natuurmuseum bezoeken.

Dit weekend is niet alleen interessant voor volwassenen, ook kinderen komen uitgebreid aan hun trekken. Zo kunnen zij mineralen en fossielen uit gips hakken en vuursteen bewerken op de manier zoals de vroege mens dat deed. Ook is er een draaiend rad met allerlei leuke cadeautjes. Medewerkers van het museum hebben een aparte speelhoek waar geknutseld kan worden.

Het spreekt vanzelf dat wij u graag zien op 23 en 24 januari.

N.B. In de gele bijlage van het laatste GEA/Grondboor nummer wordt als datum 16 en 17 januari genoemd.   Dat is niet juist!.                 De goede datum is 23 en 24 januari.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.