Zwerfstenen werkgroep Schokland determineert collectie Natuurmuseum Friesland

Het Natuurmuseum Friesland heeft een enorme collectie zwerfstenen verzameld. Al decennia lang stromen de zwerfstenen uit heel Friesland binnen, van enkele vondsten tot complete collecties. Het museum is hier blij mee, want net zoals de flora en fauna maken ook zwerfstenen een deel uit van de Friese natuur en geologie.

werkgroep leden Wouter Schothorst en Gerrit van Dijk

Gerrit van Dijk en Wouter Schothorst determineren de collectie van het Natuurmuseum Friesland

Aan onze kring de vraag om eens met deskundigen de collectie door te nemen en daar waar mogelijk een sortering in aan te brengen.  Wouter Schothorst maakt op zijn beurt weer lid uit van de werkgroep zwerfstenen Schotland.
Logisch dat hij met een aantal zeer deskundigen ( Hanny de Jong, Beerend Jan Grootenhuis en Joules Klees) regelmatig op zaterdag de collectie van het museum doorspit.

Zaterdag 6 feb was weer zo’n determinatie ochtend.

Een aantal interessante stenen werden kwamen te voorschijn, zoals een bijzondere kogeldioriet.

Berend Jan Grootenhuis en Joules Klees Schokland van de werkgroep zwerfstenen met een nauwkeurige determinatie

Deze kogeldioriet was overigens niet een zwerfsteen, maar kwam via een andere omweg in het museum. Maar het blijft een unieke vondst uit Finland. De vindplaats van dit gesteente aldaar is al jaren gesloten dus nieuwe kogeldiorieten worden daar niet meer gevonden,kogeldioriet uit Finland, locatie gesloten

 

 

 

Na een ochtend van sorteren en determineren kan, helaas, ook een deel weer retour grindpad of tuinafscheiding.

Na determinatie een selectie "niet interessante" zwerfstenen

Maar er komen ook andere vondsten boven die na zorgvuldige determinatie een definitieve plek krijgen in de collectie van het museum.

 

 

En als straks in 2018, Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa is en onze stad uit heel Europa bezoekers gaat ontvangen, dan kunnen we zeggen dat we die traditie al hebben ingezet met de ijstijden; “zwerfstenen als bezoekers uit Noord Europa.”

Wilt U ook eens aanwezig zijn of meedoen aan zo’n determinatie ochtend, neem dan even contact  op met Wouter Schothorst.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.